Indo in Indonesie

Met dank aan een bijdrage van de Marinus Plantema Foundation, is de website www.indo-in-indonesië.com tot stand gekomen. Hier zijn wij heel dankbaar voor.

Afbeelding: het thema ‘Europese opvoeding’ op de website. Illustratie: Jeroen Krul.

“Door corona heb ik nu alleen WhatsApp contact met de Indische groep uit Malang. We verlangen wel naar elkaar; naar samen gezellig in het Nederlands zingen en dansen. We hebben heimwee. Je past je aan, maar je blijft ook Indisch.” (Dini, IN)

“Juist in deze tijd van het dekoloniseren van geschiedenis en de roep om meerstemmigheid, zouden we meer op zoek moeten gaan naar de verhalen van deze vergeten groep. Zo schrijven we een meer inclusieve gedeelde geschiedenis.” (Yvette, NL)

Op de website www.Indo-in-Indonesië.com vertellen Indische mensen die in Indonesië zijn blijven wonen na de Indonesische onafhankelijkheid over hun leven. Door er te blijven zijn zij, net als de 300.000 mensen die naar Nederland kwamen, eigenlijk ook geëmigreerd: van Nederlands-Indië naar Indonesië.

Het is de laatste generatie die ‘Europees’ is opgevoed en de laatste generatie die nog bevraagd kan worden over hun ervaringen. Hoe veranderde hun plek in de maatschappij? Welke Europese gebruiken hebben ze behouden, welke aangepast? In 2014 besloten wij, visueel antropoloog Dorien Theuns en taalkundige Martin Everaert (zelf indo), op zoek te gaan naar indo’s in Indonesië. In de loop van de jaren sprak Theuns op Java met 50 Indische Indonesiërs. Deze gefilmde interviews werden de basis voor de website.

Om het contact tussen de Nederlandse en Indonesische Indische gemeenschap te bevorderen, ontstond het concept van de website: een digitale dialoog. De Indische gemeenschap in Nederland kon, naar aanleiding van een eerste serie interviewfilmpjes op de website, vragen stellen. De Indische gemeenschap in Indonesië gaf antwoord. Op de website vind je nu zowel de eerste serie interviewfilmpjes, als de vragen uit Nederland met de antwoorden uit Indonesië.

Afbeelding: het thema ‘Een ander leven’ op de website. Op de gele bolletjes kun je klikken voor een filmpje of audiofragment (stukjes interview). Bij ‘Vraag & Antwoord’ vind je de vragen uit Nederland en antwoorden uit Indonesië.
Afbeelding: Conny vertelt in een video bij de gele klikoptie ‘Goede buur’.

De website heeft vijf thema’s. Als bezoeker van de website kun je eerst kiezen welk thema jou interesseert: Identiteit, Europese opvoeding, Blijven of vertrekken, Een ander leven, Verleden & toekomst. Binnen elk thema kun je vervolgens klikken op gele bolletjes met een audio of video icoontje. Rechts in beeld verschijnt dan een pop-upschermpje met een video of audiofragment en voor mensen die meer willen weten, een stuk tekst over het onderwerp. Klik je op de zwarte praatwolkjes met titel ‘Vraag & antwoord’ dan kom je bij de vragen uit de Nederlandse Indische gemeenschap en de antwoorden uit de Indonesische Indische gemeenschap.

Met de verhalen van indo’s uit Indonesië en het betrekken van de Indische gemeenschap in Nederland, hopen we bij te dragen aan een meer inclusieve vertelling van onze gedeelde geschiedenis met Indonesië. We hebben de website zo toegankelijk mogelijk gemaakt, voor alle leeftijden en maten van voorkennis. We zijn heel dankbaar voor de prachtige illustraties van Jeroen Krul en muziek van STILL productions. En natuurlijk voor de bijdrage van de Marinus Plantema Foundation.

Veel kijk- en luisterplezier!
Martin Everaert & Dorien Theuns

Foto: Louise uit Malang vertelt over haar ervaringen.

Is er nog iets dat u wil zeggen tegen (Indische) mensen in Nederland?
“Ja, dat wij dankbaar zijn dat ze nog aan ons denken. Niet alleen financieel, maar dat ze denken aan hun zelfde mensen, hun ‘ras’ in Indonesië.” (Louise, IN)